19 Νοε 2010

ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΟΥ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΥ


ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΟΥ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΥ 1960-2009. To cd περιγράφει την άμεση σχέση της ομάδας του τριφυλιού με το τραγούδι καθώς φιλοξενείται το μεγαλύτερο μέρος από την μουσική ιστορία του συλλόγου που στις 3 Φεβρουαρίου 2008 ο Παναθηναϊκός μπήκε στον δεύτερο αιώνα της ιστορίας του.


Γυρίζοντας λοιπόν το χρόνο πίσω θα δούμε πως η συνήθεια των οπαδών του Παναθηναϊκού να σχολιάζουν τα τεκταινόμενα εντός των αγωνιστικών χώρων μέ στιχάκια, γέννησε χιλιοτραγουδισμένα στη συνέχεια χιτ, όπως το: «βάλαμε οκτώ στον Ολυμπιακό και τέσσερα στον Άρη, γειά σου Άγγελε Μεσσάρη...» του 1930.
Τα τζουκ-μποξ, τα πικάπ και τα ραδιόφωνα από τα τέλη της δεκαετίας του 50 μετέφεραν τα μηνύματα πιο εύκολα.
Το δίδυμο του μαέστρου Γιάννη Βέλλα και του στιχουργού Κώστα Κοφινιώτη, ηχογραφούν αρκετά τραγούδια ενώ ο τραγουδιστής Πάνος Κόκκινος γίνεται πασίγνωστος και για τα πράσινα αισθήματα του.
Το 1960 ο συνθέτης και μαέστρος Γιώργος Μουζάκης και ο στιχουργός και κονφερανσιέ Γιώργος Οικονομίδης, γράφουν τον « Ύμνο Του Π.Α.Ο.» ηχογραφώντας τον για πρώτη φορά, με τραγουδιστή τον Λέανδρο Παπαθανασίου, πατέρα της διάσημης Βίκυ Λέανδρος. Το 1964 ο Βασίλης Τσιτσάνης υπογράφει το «Εμπρός, Εμπρός Παναθηναϊκέ» με τους σπουδαίους λαϊκούς τραγουδιστές Μανώλη Αγγελόπουλο και Βούλα Γκίκα.
Το 1965 είναι η χρονιά που ο ύμνος ηχογραφείται εκ νέου στην πιο γνωστή έκδοση του με τον Γιάννη Βογιατζή. Στο ιστορικό 45άρι μάλιστα υπάρχει το τραγούδι των ίδιων δημιουργών «Το Ντήλι – Το Ντήλι (Το Πράσινο Μαντήλι)» με τον ίδιο ερμηνευτή.
Ο Χουάν Ραμόν Ρότσα έχει τραγουδήσει τον « Ύμνο Του Π.Α.Ο.», με όλη την ομάδα αλλά έχει συνδυάσει το όνομα του και με το κομμάτι «Το Τραγούδι Του Π.Α.Ο.», που έχει γράψει ο Νίκος Καρβέλας και που αργότερα κυκλοφόρησε και με την φωνή του Καρβέλα.
Δυο νέα τραγούδια συμπληρώνουν το παζλ των πράσινων ήχων. Πρόκειται για το «Σ΄ευχαριστώ» του Γιώργου Δημητριάδη και το «Δεν γίνεται αλλιώς» των 667 με τη συμμετοχή των Χάρη Βαρθακούρη, Γιώργου Δημητριάδη, Γιάννη Ζουγανέλη, Βασίλη Καζούλη, Γιάννη Κούτρα και Γιάννη Μασούρα.
Τέλος, για πρώτη στην ιστορία της δισκογραφίας, τραγούδια της εξέδρας των οπαδών του Παναθηναϊκού, ερμηνεύονται από τα παιδιά της Θύρας 13 που διάλεξαν και τραγούδησαν το ριζίτικο «Τον Π.Α.Ο. Μου Τον Αγαπώ» που εμπνεύστηκε τη δεκαετία του ’70, ο οργανωτής της κερκίδας Οδυσσέας Καλογεράκης και νεότερα όπως «Ο Ύμνος Του Π.Α.Ο», «100 Χρόνια Παναθηναϊκός» (live in Milano), το «Κόλλησα», «Και Π.Α.Ο. ΟΛΕ-Ο».
Αξίζει να τονίσουμε εδώ ότι η συμμετοχή των παιδιών του Ε.Φ.Σ. Θύρα 13, συνδυάζεται με την πρωτοβουλία τους να διαθέσουν όλα τα έσοδα από τα πνευματικά δικαιώματα των τραγουδιών τους που περιλαμβάνονται στο cd, στον ηρωϊκό πολίστα της ομάδας Κώστα Δήμου και τον Πατρινό μαχητή της ζωής και παντοτινό συνοδοιπόρο Κωστάκη Μπάτραλη.

Add To Facebook Add To Twitter Add To Yahoo

Δεν υπάρχουν σχόλια: